DIGIKOPIOT
HD, 2K, 4K, S3D
Digitaaliset elokuvat digitaaliseen teatteriin. 
Suomen elokuvateattereiden yli kolmestasadasta pysyvästi toimivasta salista kaikki on digitoitu.
KUVA
Kuvamateriaali digikopion tekoa varten voidaan toimittaa seuraavissa formaateissa:
Data; DPX, Tiff, Jpeg2000, Apple Prores, Avid DNxHD
Video; yleisimmät videoformaatit käy, mutta luonnollisesti kuva ja ääni täytyy digitoida niiltä ensin.
Digital Cinema kuvan maksimiresoluutio (full container) on 2K:ssa (2048 x 1080) ja 4K:ssa (4096 x 2160). Käytännössä useatkaan projektorit eivät tue full container -asetusta vaan esitysresoluutiot ovat seuraavat:
1998 x 1080 (2K flat) ja (S3D Flat)
2048 x 858 (2K scope) ja (S3D scope)
3996 x 2160 (4K flat)
4096 x 1716 (4K scope)
Kuvasuhteen ja -koon eroavaisuuden HD-videon kanssa voi ratkaista kahdella tavalla — videon tyypillinen kuvakoko 1920 x 1080 on niin lähellä digikopion 1998 x 1080 (2K flat) kuvaa, että laadullisesti on usein parempi maskata reunat (39 pix pad) mustalla, kuin tehdä 104, 06% skaalausta kuvan. Pienet skaalaukset kun paljastavat varsinkin alunperin HD kameralla kuvatun videon kuvakompression (HDV, HDCam, XDCamHD, DVCPro jne.)
Digitaalisesta Cinemascope -kuvassa on olennainen ero filmi-Cinemascopeen, sillä kuva ei siis olekaan anamorfinen kuten edeltäjänsä filmikopioissa (2:1)! Eli digiprojektorin linssi on aina sama. Teatterit ovat kuitenkin yleensä säätäneet kuvakoot kankaalle niin, että skooppikuva on digitaalisenakin hieman flat-kuvaa leveämpi.
Rullajako
Digital Cinemassa rullajakoa ei enää tarvita. Jälkitöiden hallinnan kannalta se saattaa olla yhä perusteltus jotta kuvatiedostomäärää on helpompi käsitellä; ruutujahan on pitkässä elokuvassa yli 100 000!
24/25!
Digikopiotkin esitetään projektorilla ainakin toistaiseksi 24 ruutua sekunnissa. Spesifikaatio 25 fps esittämiseen on olemassa, mutta vanhemmat Digital Cinema -serverit eivät tue tätä nopeutta. Elokuvahan saattaa olla kuitenkin masteroitu  TV:tä varten 25 ruutua sekunnissa. Voimme muuttaa kuvanopeuden digikopioiden teon yhteydessä. Mitään laadullista huononemista ei tapahdu, mutta äänessä uusi pituus täytyy huomioida. Kts. alla!
ÄÄNI
Digital Cinema monikanavaääni ei vaati enää Dolby miksausta! Kompressoimaton 2-raita stereo tai tyypillisesti 5.1 erillisinä äänitiedostoina käy. Myös 7.1 ääni voidaan tehdä, mutta kaikkien teattereiden äänentoisto ei ehkä pysty toistamaan oikein 8 kanavaista ääntä.
äänitiedosto; kompressoimaton Wav -tiedosto, joissa PIP 2 sekuntia (= 48 ruutua) ennen starttia.
24- tai 16 bit, 48000 Hz, Stereo, 5.1, 7.1
Kuvanopeus 24 fps
Jos ääni digitoidaan 25 fps videon ääniraidoilta, se hidastetaan automaattisesti vastaamaan kopion 24 fps kuvanopeutta. Tällöin äänen taajuus ja tempo laskevat hieman (esim. puheääni laskee). Taajuus voidaan haluttaessa palauttaa takaisin (pitch), mutta tempoa ei luonnollisesti voida muuttaa.
STEREOSKOOPPISET DIGIKOPIOT (S3D)
Vaikka stereoskooppisen elokuvan esittämisjärjestelmiä on Suomessakin useita, Dolby3D, RealD, Expand, onneksi ne kaikki voivat esittää samoja S3D digipaketteja. Toisin sanoen kaikki ylläoleva pätee niiden osalta. Valontarve on stereokuvalla suurempi eikä värintoisto polarisoivista tai aktiivi-lcd laseista johtuen ole ihan niin hyvä kuin 2D digikopioilla, mutta uudemmat tehokkaammat digiprojektorit korjaavat asiaa vähitellen. Lähtökohdaksi stereoskooppiselle digikopioille tarvitaan kaksi täsmälleen samanmittaista kuvaa; oikea ja vasen silmä! Kuvat esitetään yhdessä 48 kuvaa sekunnissa ja tästä syystä max. kuvakoko on rajattu 2K digiformaatteihin. Äänet ovat samalla tavalla kuin 2D digikopioissakin. Sen sijaan tekstitystä stereokooppisessa ei yleensä ole, sillä ei ole oikein löytynyt hyvää tapaa sijoittaa tekstejä 3D-kuva-avaruuteen niin, että ne eivät sotkisi stereoskooppista vaikutelmaa — ja jos tekstit jättää 2D tilaan, eli todelliseen kuvatasoon, ne kuitenkin häiritsevät tilavaikutelmaa; aivot joutuvat liian koville kun silmät seilaavat jatkuvasti syvyyssuunnassa konvergenssipisteen, tarkennustason ja tekstitason välillä.
TEKSTITYS
Digikopioon voidaan liittää erillisiä tekstityksiä. Teattereiden koneenkäyttäjä voi valita mitä kieliversiota hän haluaa esittää. Kaikki yleisimmät aikakoodi-ajastetut tekstitysformaatit käyvät lähtökohdaksi — vaihtoehtoisesti digikopion tekstitys voidaan myös ”polttaa” kuvaan filmikopion tapaan. Digitaalisilla avaimilla (kts. alla) voidaan säätää mitkä tekstitykset kulloinkin on valittavissa.
HUOM! erilaisten stylejen käyttö (esim. italic) on mahdollista. Samoin tekstityksen väri ja sijainti kuva-alalla voidaan valita.
SUOJAUS
Digikopio voidaan myös suojata kopioinnin varalle. Tämä on tietenkin suositeltavaa, muttei pakollista, eikä esim. mainoksia, trailereita, lyhytelokuvia tai edes aina kaikkia pitkiä elokuvia suojata tietoteknisesti. Suojaus (enkryptaus) tehdään samanaikaisesti digikopiopaketin (DCP) masteroinnin yhteydessä. Samalla luodaan 128-bittinen salausavain, joka yhdistettynä Digital Cinema projektorin sertifikaattiin (= projektorin ”sos.tunnus”) synnytetään Key Delivery Message (KDM). Tämä KDM tarvitaan, jotta tietty elokuvaa voidaan esittää tiettynä aikana tietyllä projektorilla.
TOIMITUS
Normaalitoimitusaika on viikko materiaalien luovutuksesta. Valmiit elokuvat jaellaan ns. digikopiopaketteina (DCP) siihen erikoistuneiden palvelutarjoajien kautta, Suomessa Gofilex Nordic Oy ja Unigue Digital Ltd. JOs teatteri ei ole kaupallisten jakelupalveliuden saavutettavissa voidaa elokuva toimittaa myös DC-yhteensopivilla kelkallisilla Sata-liitäntäisillä levyillä, ulkoisilla USB-kovalevyillä tai trailerit muistitikuilla. Niiltä elokuva voidaan ladata esittämistä varten teatterin Digital Cinema serveriin.
TESTIT
Haluttaessa teemme testipaketin veloituksetta.